top of page
Dóri és Matyi (376).jpg

4 lépés a képek és videófelvételek tökéletes védelméért

A technika ördöge sose alszik, szokták mondani. Azonban egy jó szakember, bármilyen területen dolgozik is, kutya kötelessége minden tőle telhetőt megtenni annak érdekében, hogy az általa elkészített végtermék hiánytalan legyen. Kiváltképp akkor, amikor egy olyan fontos esemény rögzítéséről van szó, mint valakinek az esküvője. Úgy gondoltuk, hogy fontos lehet kihangsúlyozni, hogy mi, a Wedding Art Pictures csapata milyen óvintézkedéseket teszünk meg annak érdekében, hogy a felvett anyagok biztonságát 100%-ra tudtuk növelni. Valamint hogy mi hogyan kezeljük a nyersanyagot egészen az átadásig.

  • Filozófiánkhoz hozzátartozik, hogy kizárólag a piacon kapható legmagasabb minőségű memória kártyákkal dolgozunk. Ezekre a kártyákra a gyártó általában 10 év garanciát is szokott vállalni, azonban ennyire mi már nem hagyjuk elöregedni a fontos kiegészítőinket. Az eszközeink 3-4 évenkénti rotálásával, cserélésével is próbáljuk a felvett anyagok elvesztésének esélyét redukálni.

  • Következő fontos elem a biztonság érdekében a két memóriakártya foglalattal rendelkező vázak használata. Fő tevékenységünk révén eszközeink vásárlásakor kiemelt figyelmet kapnak az esküvőkre való optimális használat. Ezért kizárólag olyan gépvázakkal dolgozunk, amik rendelkeznek dupla memóriakártya foglalattal. Ennek köszönhetően meg tudjuk azt tenni, hogy az esküvőkön két kártyára párhuzamosan rögzítjük ugyan azt a felvételt. Ez bár egyáltalán nem hatékony a tárterület felhasználása szempontjából, viszont nagyon fontos az esküvőn a tökéletes biztonság elérésére érdekében. Így (bár nem szokott előfordulni), ha az egyik kártya megsérül és a rajta lévő nyersanyag elveszik, a másik kártyán lévő anyag még mindig biztonságban van. Ezek után a sérült kártyát le is tudjuk cserélni egy működő memóriára, hogy a párhuzamos írás folytatódni tudjon.

  • Onnantól kezdve, hogy az esküvő lezajlott és a csapat hazament, felrakjuk a memória kártya tartalmát különböző tároló egységekre. Itt szintén a többes számon van a hangsúly. Az elkészített nyersanyagokat minden esetben két különböző, egymástól jól elszeparált helyen tároljuk. Általában a számítógépen, illetve egy Synology NAS nevezetű intelligens adattároló eszközön.

  • Az informatikai biztonságra specializálódott szakember által létrehozott, 4 merevlemezzel rendelkező NAS-unknak köszönhetően RAID 5-ös tárolással, egyszerűen mondva tükrözéssel élhetünk. Ez lehetővé teszi, hogy ha az egyik merevlemez tönkre megy, akkor a rajta tárolt anyagok nem vesznek el, a tönkrement merevlemez tartalmát a másik 3 adattárolóból vissza tudjuk nyerni.

A kész anyagok digitális átadása is ezen a bizonyos NAS-on keresztül történik. A merevlemezeken tárolt anyagokhoz egyszerűen, egy egyedi jelszóval védett linket tudunk küldeni. Ti ezt a hivatkozást megnyitva tudjátok letölteni az általunk elkészített esküvői fotókat és filmeket. Nincsen másra szükségetek, mint egy számítógépre vagy laptopra (mobilról nem mindig szokott működni a felület), valamint stabil internetkapcsolatra, mert több gigányi anyagról van az esküvők esetében szó.


Előfordulhat azonban, hogy az átadott anyagokat véletlen letörlitek, vagy a külső merevlemez, amin tároljátok meghibásodik. Sajnos volt már rá több alkalommal is példa. Azonban szerencsére ilyen esetben is tudtunk segíteni, ugyanis az általunk készített végleges anyagokat az esküvőtől számítva 5 évig tároljuk.


Reméljük hasznosnak találtátok ezt a kis informatikai és szakmai kitekintést. Ezt elolvasva már a birtokotokban van egy olyan kérdés, amivel le tudjátok szűrni már az árajánlat kérésekor, hogy a szolgáltató profi szinten dolgozik vagy még nem érte el azt a színvonalat. Amennyiben további érveket szeretnél olvasni, hogy miért érdemes profi szolgáltatót megbízni esküvői fotózásra és filmkészítésre, akkor kattints az alábbi linkre.

bottom of page