top of page
Dóri és Matyi (376).jpg

Szükségem van-e egy második fotósra az esküvő napján?

Frissítve: 2023. jan. 8.

Több megismételhetetlen szituációban hasznos tud lenni egy második fotós jelenléte az esküvő napján. A párokkal való egyeztetések során több ízben felmerült a kérdés, hogy mikor javasoljuk mi a második fotóst, mikor jöhet jól, ha van ott egy plusz fotográfus. A filmes csomag esetén legtöbbször két operatőrrel jelenünk meg az esküvőn, de feltehetitek a kérdést, hogy ha még két fotós is van, nem lesztek túl sokan négyen? Ezeket a kérdéseket fogjuk körül járni ebben a blogbejegyzésben, illetve megosztunk pár tapasztalatot, amit jó tudni az esküvőszervezés előtt ezzel a témával kapcsolatban.Szabina és Emmet templomi kivonulása Inárcson a Bodrogi kúria mellől

Általában miért javasoljuk a második fotóst?


A két fotós két különböző kamerát jelent. Fotósaink általában kettő, de van, hogy több objektívet is használnak az esküvőkön, ami különböző zoom tartományokat fog be (van zoom objektív, van fix, nagylátószögű…), ennek köszönhetően más látószögű képek elkészítését teszi lehetővé. Minden ember egyazon pillanat más-más módon érzékel, igaz ez akkor is amikor fotózásról van szó. Két fotós teljesen bizonyos, hogy nem fog ugyanolyan képet készíteni ugyan arról a pillanatról. Más-más kompozíciókat, látószögeket, nézőpontokat fognak bemutatni az esküvő napjáról. Ez önmagában még nem is lenne olyan nagy szám, azonban végeredményben a fotóalbumot össze se lehet majd hasonlítani azzal az esküvői albummal, amit csak egy fotós készített el, többnyire egy objektívvel, egy nézőpontból.


A nézőpontokat és a csoportfotózást jobban átgondolva, van egy olyan esemény, ami rendkívül bensőséges, szép pillanat, amit utána már nem tudunk reprodukálni. Ez a 'first look'. Egy fotós egy szögben tud majd fotózni, így óhatatlan, hogy egyikőtök arca le fog maradni a képekről. Két fotóssal azonban lehetővé tudjuk tenni, hogy az első pillantásnál mindkettőtök arca lencsevégre legyen kapva, ezzel biztosítva nektek egy életre szóló élmény képi formában való megőrzését.


Ami a csoportfotózást, kis csoportos fotókat illeti, násznéptől függően sok időt szokott felemészteni. Ez alatt az idő alatt is zajlanak az események, azonban a fotós a kiscsoportos fotókkal van elfoglalva. Ekkortájt történnek meg az első koccintások, régi barátságokat itt kezdik el felmelegíteni, kerekedik a jó hangulat függetlenül a kis csoportos fotóktól. Kár lenne ezeket a pillanatokat nem lencsevégre kapni…Anna és Vendel esküvői kiscsoportos fotózása a Levendulás Rendezvényhelyszínen


Tovább gondolkodva hasznos lehet egy második fotós jelenléte akkor is, ha nagy a násznép mérete. Na de szám szerint? Mi számít nagynak? Tapasztalatunk szerint a 90-100 fő a felső határa az egy fotósnak. Onnantól kezdve elkezd a fotós szempontjából kapkodóssá válni, ha nincsen második fotós vagy nincsen megfelelő mennyiségű idő hagyva az események között. 120-130 fő környékén már kifejezetten ajánljuk a második fotós plusz szolgáltatásként való megrendelését, ugyanis számos alkalommal előfordult, hogy míg az egyik fotós az éppen érkező tömeget fotózza, közben már érkezik a pezsgő a gratulációhoz, vagy páran közös képeket kérnek. Ilyenkor egy fotós ezt már a legtöbb esetben csak küszködve tudja megoldani, ami később a fotókon is meg fog látszani. Ha ilyen helyzet áll fenn, akkor már komolyan elgondolkodni a második fotós választásán.Idáig „csak” minőségi szempontokat soroltunk. De van egy olyan helyzet, amit nem is lehet egy fotóssal „letudni”, ellenben számtalan alkalommal előfordul. A menyasszony és a vőlegény egy időben készülődik, ráadásul olyan helyszíneken, ami pár percre van egymástól. Még az egyik szállodaszobából a másikba való átszaladgálást esetleg meg lehet oldani, azonban az, amikor már autóval pár percre van egymástól gyakorlatilag lehetetlen. Ha Ti is hasonló helyzetben vagytok, akkor segítünk megspórolni nektek egy kis időt, ne is nagyon gondolkozzatok ezen. Bár a készülődésből nekünk csak az utolsó simításokra van szükségünk, mégis jó, ha két fotós rögzíti az eseményeket, mert ha a smink, fodrász késik vagy bármilyen okból késünk, a teljes logisztika borul.


Mi az, ami nem szokott jól elsülni a második fotóssal kapcsolatban?

Számtalanszor hallottuk már a következőket: „Egyik barátom fotózni tanul, majd ő lesz a második fotós.” Ettől már a hideg is kiráz…Az esküvői fotózás elég összetett és nagy figyelmet, tapasztalatot igénylő szakma. Egy olyan ember, aki nem fotózott esküvőn, nem jár rendszeresen esküvőre, nem tudja, hogy éppen hol és mi fog történni, még kis segítség ellenére sem. Mi, a Wedding Art Pictures csapata egy összeszokott közösséget alkotva jelenünk meg az esküvőkön, ahol egymás mozgásából, tekintetéből, eszközeinek használatából tudjuk, hogy éppen a másik milyen felvétel elkészítésére készül. Ebben a helyzetben egy jó csapattag tudja segíteni a társát abban, hogy úgy helyezkedik, hogy ne legyen benne a képben, ne látszódjon, mint szolgáltató. Ezt egy éppen akkor először fotózó személytől semmiképpen nem lehet elvárni, de még akkor sem, ha már pár alkalommal fotózott is esküvőt. Mi ezt a fajta rutint és összhangot az elmúlt 3-4 évben sajátítottuk el, ezekhez mindig rengeteg időre van szükség.


'Oké, oké, Ádám, most már értem' – mondhatjátok. 'De nem lesztek négyen túl sokan?'


Nem. A fent felsoroltakból következik, hogy esküvői esemény alatt, ha 3-an, ha 4-en vagyunk, mindenki tudja, hogy mi a dolga, ki milyen pozícióban helyezkedhet, hogy a másikat biztosan ne zavarja. Ezek is a sokéves tapasztalattal kerültek kialakításra.


'Rendben, legyen! Szeretnénk második fotóst. Nekünk viszont elég lenne csak 4 órára, így is vállaljátok?'


Nem. Az árajánlatban található ár a teljes napi díjra vonatkozik és nem vállaljuk az órákra bontását.


Évi és Patrik esküvője Szlovákiában a Svadobny stan Barus rendezvényhelyszínen

Összefoglalva a fentieket, a második fotós az esküvő napján egy esetet kivéve inkább minőségnövelő tényező tud lenni mintsem kihagyhatatlan extra. Akkor, ha két esemény párhuzamosan zajlik, nem tudja egy fotós teljes értékűen megörökíteni, ilyenkor mindenképpen javasoljuk a második fotós extra megrendelését a csomagba.


Mindezeket összevetve bízunk benne, hogy sikerült átfogóbb képet adni az esküvői fotózásról, azon belül is a második fotós kérdéséről. Bármilyen második fotóssal kapcsolatosan felmerülő kérdés esetén állunk rendelkezésetekre.
Comments


bottom of page