top of page
Dóri és Matyi (376).jpg

Miért a profit válaszd?

A számotokra megfelelő esküvői fotós és filmes szolgáltatók kiválasztásánál számos szempontot figyelembe kell vennetek, a minőséget, a referenciákat, a visszajelzéseket, az ízlésvilágot, az ár fekvést stb., lehet, hogy megnéztek akár 100 árajánlatot is, ha még esetleg egy esküvői szolgáltatói csoportba is írtatok posztot. Lesznek olyanok, akik nagyon drágán dolgoznak, de lesznek olyanok is, akik nagyon olcsón. Felmerülhet hát a kérdés, hogy miért kerül az egyik fotós 150 ezer Ft-ba, a másik akár majd’ 1 millió Ft-ba? Mik azok a sarokpontok, ahol egy profi szolgáltató többet tud nyújtani, mint egy kezdő?


Az első és bizonyára egy laikus számára is evidens különbség az a minőség lesz. Valószínűleg óriási lesz a differencia aközött, aki egy kezdő, belépő szintű eszközparkkal rendelkezik, illetve aközött, aki már 3-5-10 éve már aktívan a szakmában dolgozik. Mivel az esküvők az eszközparkot tekintve is nagyon sajátos igényűek (vannak napsütéses helyzetek, sötét bulis jelenetek, nyáron a váznak bírnia a kell a 35°C-os meleget, könnyűnek kell lennie, hogy a használója gyorsan tudjon vele mozogni), egy kezdő váz hosszú távon nem fog tudni kiszolgálni senkit ezen a téren. Azért is fontos a legmagasabb minőséget képviselnie az eszköznek, mert a dinamikatartomány, amit egy esküvői kép utómunkázása igényel, csak a felső kategóriánál adott. Ezek az esküvőre vonatkozó minőségbeli tényezők, amik már az első referenciákról is sugározni fognak.

Az ’esküvő igényei’ gondolatmeneten tovább haladva, egy esküvői nap rendkívül pörgős, eseménydús, megismételhetetlen. Ebből kifolyólag magas fokú tapasztalatra van a fotósnak vagy filmesnek szüksége ahhoz, hogy a nagy napot hiba és hiánymentesen teljesíteni tudja. Tisztában kell lenni a menetrenddel, az eseményekkel, tudnia kell, hogy az esküvő napján az adott pillanatban majd mit szeretne lefotózni, mert ’ott’, az adott helyzetben nem valószínű, hogy lesz idő próbálkozni, újra reprodukálni. Ha éppen a szükséges első pillantás, első csók, gyűrűhúzás nem úgy sikerült megörökíteni, ahogyan kellett volna, az a pillanat sajnos már elúszott. Tapasztalat terén van még egy nagyon fontos tényező. A szolgáltató bizonyos fokú tapasztalatnál már nagyon sokat képes hozzátenni a szervezési feladatokhoz is. Tud javaslatokat adni, hogy mi szokott működni vagy éppen mi nem szokott annyira jól sikerülni. Ez a fajta tapasztalat is rendkívül hasznos, ugyanis nagy mennyiségű előnyt tudtok belőle kovácsolni. Lehet, hogy ennek köszönhetően tudjátok majd együtt, szépen megörökíteni a készülődést, a first lookot, jó ötletei vannak a kreatív fotózás tekintetében, szuper helyszíneket javasol a másik napi kreatív fotózásra stb… Ezen jártasságok hiányában a szolgáltató érdemben nem fog tudni hozzátenni a nagy nap szervezéséhez, valamint előfordulhat, hogy lemarad egy nagyon fontos pillanatról, mert éppen nem tudja, hogy mi fog következni.

Honnan lehet még észrevenni, hogy a szolgáltató még nem annyira régóta van a szakmában? Nem ír alá vagy nem annyira részletes a szerződése. Egy profi szolgáltató mindenképp fog veletek szerződést iratni, nem csak azért, hogy mind a két fél, úgymond védje magát, hanem, hogy egy keretet adjon az esküvői szolgáltatásnak. A megrendelő mit vállal, a megbízott mit vállal, további rendelkezések, vis maior, különböző helyzetekben mik az irányadóak stb… Ezekre foglalás előtt mindenképpen érdemes kitérni, valamint írásos formába önteni.


Az utolsó említésre méltó pont egy profi esküvői fotós, filmes szolgáltatónál az a biztonság. Egy tájékozott esküvői szolgáltató ebben a szakmában megteszi azokat az ajánlott biztonsági előírásokat, amik a képek és videofelvételek védelmét szolgálják. Itt egészen az első felvétel elkészítésétől a teljes esküvői anyag átadásáig tartó időszakra kell gondolni. Ezekről az alábbi blogbejegyzésben olvashattatok, ha még nem tettétek meg, akkor mindenképp fussatok végig rajta. Az elveszett anyagok ténye nagyon sok fájdalmat és kínt tud okozni, ezért érdemes biztosra menni, hogy a Ti esküvői fotós és filmes szolgáltatótok is mindent megtegyen a képek védelme érdekében.


Bízunk benne, hogy ez a kis blogbejegyzés segíteni fog nektek, hogy mikre kell figyelni az esküvői fotósotok vagy esküvői videósotok kiválasztásakor. Ha ezeket a pontokat szem előtt tartjátok, akkor nagyban csökkentitek a felmerülő kockázatok előfordulási esélyét.

1 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page